Mycket skall vi göra – apporteringsträning, stoppträning m.m. Ett problem har dock uppstått: med åldern har vi blivit större och större ”badkrukor” – och Hjälmaren är kall! Att själv ge sig ut i vattnet för att kunna korrigera är ett måste – med denna egensinniga dam, men….juni har inte precis gett vattnet chans att värmas till den temperatur, vi vill ha. Andfamiljer liksom andra sjöfåglar simmar överallt – vilket visar att Isoldes apportering inte är befäst – hon blir döv, jaktlusten (och med klar tydlighet olydnaden) tar överhanden. Några veckor till får det bli s.k. ”torrträning”.
Skottfastheten håller i sig, liksom tyvärr den jaktlust vi inte uppskattar….de gamla generna som rasen som mullvadsjägare finns där. Nu är hennes stamtavla på fädernet enbart holländsk, om det nu beror på det. I slänten mot skogen finns inte mullvad men dock sork! Underbar föda för en stabijdam, som med en rapning talar om att hon är ganska mätt. Jag är uppriktigt bekymrad – och antar att hon även kommer att tycka fjällvärdens lämlar vara en delikatess.
En sak till som är av största intresse är våra halvtama tre ekorrungar. De retar henne bokstavligt med smackande och lockande svansslag, där de rusar runt på verandaräcket, ännu så länge har hon inte lyckats ta någon av dem. Härom året var det en av münstrarna som lyckades med bedriften att hugga av hela svansen – husse fick ett elände att få tag på den för avlivning. De klarar sig inte utan svansen som styrmedel i trädtopparna. Hon är den mest utstuderade ögontjänaren jag umgåtts med. Finns vi på verandan ser hon inte ekorrarna alls, ligger t.o.m. på sidan och låtsas sova, men ibland står dörren öppen och vi är inomhus! Då är det ekorrjakt med drevskall och den mest gräsliga svanshållning, som en stabijhoun inte skall ha.
I övrigt: En mycket välmusklad dam, som mestadels är i flygande fart och fortfarande på tok för bortskämd och högst älskad av matte. Hoppas på en härlig sommar, när den nu kommer – till alla stabijägare!
Nja, semester och ledigt från ”skolan” är
det inte för Isolde. Däremot är jakten avslutad för hennes del i
djurens BB-tid. Nu är det enbart skyddsjakten som gäller, och
därtill är det husses hund och münsterländern Faust, som får arbeta
med sådant. Lektioner fortsätter dock för Isolde: apportering på
land och i vatten, blodspår etc. Litet vardagslydnad skadar inte
heller, då jag aldrig förut skämt bort en hund, såsom jag gjort med
henne.
När cykeln äntligen togs fram för våren fullkomligt skrek lilla damen av glädje. Med litet mer cykeldisciplin kommer hon att få springa tillsammans med münstrarna. Springern har extra stång så det blir två hundar på ena sidan och en på den andra. Nu blir det münsterturen först på c:a en mil och därpå följer Iso-rundan även den en lika lång sträcka. Vi bor vidunderligt med flera typer av underlag; liten bit oljegrus, sedan vanlig grusväg och slutligen skogsvägar/stigar med mjukt underlag. Ännu cyklar husse först vid 6-tiden, vid varmare väder blir det c:a 4.oo – men trafik syns inte till på våra vägar.
”Tuggningen” på apporter – mitt fel då hon fick massor av pip-leksaker, och hon ”letar” efter pipen med hjälp av ”tuggning”, är borta till 90 %. Vi växlar mellan dummies och tunga metallapporter just nu, för att få bort mattes misstag. Ånyo: varning för idiotiska och dyra pipande leksaker alltså!
”Vår bästa tid är nu” med positiv träning och förhoppningsvis massa aha-upplevelser. Helst för både matte och hund. Förhoppningsvis blir det en bra sommar för alla!
På hennes tredje levnads år (vart har tiden tagit vägen?) har det fasta och vackra ståndet äntligen kommit, det där jag varit bortskämd med sedan valpålder på kleiner münsterländer. Framtass lyftad – stram i rygg och nacke, det enda som stör det vackra är svansen – som är “stel” – men upp i luften och över ryggen i den ej önskvärda rundeln. Men så stolt hon är! På det dåliga kort här – ny kamera skall inhandlas nästa vecka – står hon för en järpe. Vi skall göra en satsning i alla fall på fågelträning, så länge man får, denna våren. Det vill säga om hon nu kan sluta med sitt huvudintresse, som plötsligt blev rådjur. Den som lever får se. Husse är riktigt imponerad, men satsar givetvis på münster-valp i alla fall. Det han tycker mest om är hennes följsamhet samt hennes “intelligens”. Observera det där sista ordet tar inte han i sin mun, men jag jämför jag med annan ras.... jaktkläder samt bössa känns minsann igen – av alla våra hundar och det hörs tyvärr också, när rätta kläderna är på. Däremot förstår hon skillnad på koppel o halsband: Pejlhalsband indikerar ett sök både med bra vidd och snabbt. Vanligt halsband på, ja då går vi “på tur” i skogen. Därför retar jag upp husse med ordet “intelligens”. Münstrarna har turbon inlagd hela tiden och måste hållas i “herrans tukt och förmaning” – både nu och då. Hon har börjat revierera riktigt snyggt på fälten, vid den svagaste visselsignal vänder hon tvärt i den riktning husse vill. I går var det fullt “drev” in i skogen efter våra halvtama ekorrar, som hon har retat sig på – hela vintern. Inte nog med att de hoppar runt på vår veranda, de sätter sig retsamt framför henne på verandaräcket, smackar och slår med svansarna. Det skulle inte förvåna mig om Iso snart försöker klättra i träden för att nå dem. Eller så försöker hon forcera köksfönstret, då de sitter och trummar på fönsterblecket och tigger. Husse väntade onödigt länge, tyckte jag, men så kom ett bestämt: “nej” – och hon vände på en fem-öring! Jag har i alla fall fallit helt för min stabij och kommer att ge rasen min tid. Som sagt: ett mellanting mellan katt och människa – men min absolut bästa vän!
Vilken ”näsa” denna rasen har, se bara på antalet viltspårchampion. Isolde njuter sitt otium nu tillsammans med husse och det är dem väl unnat – bägge två. Efter byte av höft och knän har maken blivit en jagande man ånyo. Tyvärr, är tillgången på fågel hemikring minimal, vi skall träna på utsatta så småningom, vilket vi får t.o.m. 15 april. Rådjuren har lyst med sin frånvaro (lo och varg) – men på en mark finns de. De har det bra i år – som mest har vi i skrivande stund haft 5 cm snö. Iso är ute med husse varje dag. Han är så nöjd med hennes lättfördhet. En visselsignal med pipan och hon tvärvänder. Apporteringslusten sitter kvar – den spontana har hon haft ända sedan valpåldern. Fortfarande krävs träning, så att det övergår till lydnadsapportering. Tendensen att små byten är hennes – och inte behöver avlämnas finns där nämligen ….den träningen överlåts till mig och Isolde i vår. Är apporten modell större och tung: suverän!
Träning med bringsel skulle inte vara svårt, men kanske onödigt, då hon inte kommer att användas till skarpa eftersök. Det blir en münsters uppgift, är vi överens om både jag, Isolde samt husse. Detta nya år ser vi fram emot!
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR Så försvann
plötsligt detta året. Vi ser med glädje fram emot detta nya år, då
vi skall försöka med starkare krafter. Äntligen har Isolde mognat –
d.v.s.vad jag menar med mogen hund. Häromveckan såg jag för första
gången ett vackert stånd – så där jag är van vid att det skall se ut
med lyftat framben – tjusigt värre. Litet skillnad på ålder,
bortskämd som jag är med att se detta fenomen på valpar, c:a 12
veckor, men här var det! Efter ett kort tag vände hon på huvudet för
att fråga: ”vad gör jag nu, matte”? Jag valde att inte säga något,
varpå Iso började smyga fram, steg för steg med stannande och stånd
emellan. Fågeln flög till slut upp och – vilken ”avance”! Nåja, i
ärlighetens namn skall man nog säga: vilken eftergång och till slut
kom även skallet…men lågmäld inkallning åtlyddes så hon fick av
beröm! Jag vet inte vem som var stoltast – hon eller jag?
Idag ville husse gå
med Isolde som ensam hund. Tveksam var jag, till dess jag insåg att
bössan lämnades hemma. Intresse för rådjur finns nämligen och jag
vill hålla jaktintresset till fågel i alla fall ett tag till. Pejl
sattes på. Tänk vad tillvaron förändrats genom att varg runt ikring
oss i skogen har börjat föredra hund framför får som primärföda. Jag
har aldrig bekymrat mig över varg förut, jag har t.o.m. gjort besök
i varghägn, då det för mig varit ett sätt att bättre förstå
tamhundens egenskaper. Men något har gått snett – de reagerar inte
som de gjorde och borde göra. I stället för att se människan som
naturlig fara närmar den sig nu. För några veckor sedan gav sig en
varg på en dansk-svensk gårdshund en km från oss. Hunden i husses
famn förföljdes av vargen! Om hunden överlevde? Vi vet ej ännu, den
har legat på Djursjukhus efter operation.
Länge sedan
uppdatering gjordes, men nu är det dags. Jag har så smått börjat
lära mig rasen. En mycket speciell ras, där det skall bli intressant
att börja göra resor till Holland för att se hur den verkliga
”gårdshunden” fungerar.
Hennes vaktinstinkt är perfekt. Hon vaktar hem, trädgård samt uppfart. Hon talar med olika nyanser i skall om det är bekanta eller främlingar. En egenhet hon har är om det är främlingar, som blir inbjudna att komma in, godtar hon det – men hälsar inte på dem. Lugnt och värdigt går hon och sätter sig några meter ifrån och iakttar dem. Likaså utomhus om husse stannar cykeln och pratar med någon. I kopplets längd sitter hon iakttar, försöker de hälsa på henne vänder hon ryggen till. Dem hon känner, hälsar hon desto mer intensivt på Enligt en holländare jag talade med var ett sådant beteende ”den perfekta gårdshundens”! Hon är en dröm att cykla med. Galen av glädje när selen tas fram, rusar ut till cykeln och där sätter hon sig blixtsnabbt ner på rätt sida om Springern och väntar. Inget dragande och flåsande utan i slakt koppel och nästan skakande på huvudet åt de mer ”galna” Münstrarna. Hon markerar givetvis harar och katter – då går hon ner i ett hukande/ smygande trav, men ”kilometer-draghjälp” får inte husse , även om det är gott om djur den tiden han cyklar. Klockan ringer juni – aug c:a 04:00 eftersom det är för varmt att cykla dagtid. Inkallning, kvarstannande, linförighet dvs. all vardagslydnad fungerar utmärkt. Hon har aldrig bitit sönder någonting, de få gånger hon blir lämnad ensam. Sommartid är det bilförbud givetvis, varför hundarna blir hemma vid inköpsresor till sta'n. Skall husses münstrar vara i huset plockas allt ätbart bort från bord och högt upp på bänkar, inte bara mat förresten – strumpor, tidningar m.m. Iso rör ingenting! Vi har inte börjat med riktig lydnadsapportering, vilket kommer att behövas med tanke på apportering i jakten. Det har helt enkelt inte behövts på fågel och kanin ,eftersom hon älskar att bära. Vi får se hur det blir med t.ex. mink, mård och räv ! Vattenapporteringen är ej helt befäst. Igången är försiktig, vilket är ovant jämfört med kleiner münsterländer. Ännu har hon inte skallat på fågel, tack o lov, men väl på hårvilt. Stoppet är jag mycket tveksam till – hon har en enorm jaktlust! Någon gång skall vi prova på kanin –vilken dag som helst ha-ha! Skottfast är hon, bäst att tillägga: ännu! Hon sitter lugnt och prydligt vid min sida i skott. Däremot har vi haft otur med åska. Första åsknedslaget då alla ”lyxsaker” gick sönder som dator, skrivare, t.o.m. tv och alla telefoner för ett tag sedan klarade hon av. Närheten till Hjälmaren samt övrig biotop gör att vi bor i ett område med mycket åska. Härom morgonen hade vi åska och blixt samtidigt i över två timmar. Vid en smäll med samtida blixtnedslag, vi aldrig hört maken till brann ledningar –bl.a. till en frys placerad utanför garaget. Vi skrek högt och Iso blev livrädd. Så nu fungerar ingen frys samt varmvatten- beredare och spis vill inte längre. Och Iso är fortfarande berörd, kommer nog att förbli tyvärr. Hon indikerar precis nu med hässjningar och travande att åska är på gång –igen! Kontaktövningar hjälper föga. En av husses bästa münstrar jaktligt, som bl.a. apporterade rådjur och alltid var med på gods och herresäten vid klappjakt på räv, då han avlivade snabbt och elegant de som skadskjutits, var tyske Aron. Man kunde skjuta precis över hans huvud, när han låg plats vid klövviltsjakt, men han var livrädd för åska! Han kunde visa oss att det skulle bli åska tre-fyra timmar innan vi ens såg moln på himmelen. Stora pojken, 58 cm i mankhöjd, skulle då genast upp i knäet, under sängar och saliven rann. Så tidningsdelaren och jag vet vad detta innebär – hoppas Isolde inte får det lika besvärligt!
Vi har också fått en hälsning från Isoldes syster, som i stamtavlan heter Indra.
Duktigast i
I-kullen måste jag säga att hon har varit. D.v.s. matte Camilla, som
kallar sin hund för "Tyra", har givetvis också varit
duktig. Här en senkommen bild, där Indra bärgar hem apport i
vatten. Hon klarade eftersöksgrenarna med bravur! Bra gjort!
För ungefär 25 år sedan satte vi ut mängder av rapphöns samt fasaner årligen – här var
då kurser, träning samt jaktprov – både eftersöksgrenar och fältprov, företrädesvis för
münsterländer samt en och annan vorsteh... Rapphönsen har försvunnit men en stam av
fasaner finns kvar. Honor skjuter vi aldrig – men tupparna är i majoritet, varför vi kan
tänka oss att eventuellt ta en tupp.
Helt säkert har Iso och jag mycket att träna på vad apportering beträffar…Ni, som läst övrig text, vet vad tuggning av pipleksaker inneburit. Dessutom har jag inte tränat på tyngre apporter, ej heller lika väldoftande och dessutom så varma! Därför blev Isolde insläppt och tyska Elly, snart nio år och mycket väldresserad på tyskt manér, släpptes ut från dörren….”Such Apport” Ja, hon lyder fortfarande bäst de tyska kommandoorden, eftersom hon var över två år, när hon kom till oss och till Sverige. Sök apport för henne innebär att hon skall finna apporten – oavsett avstånd och tid det tar. Otroligt bekvämt – man kan själv i lugn och ro ta en kopp kaffe – medan hon arbetar. Hon kommer inte ”hem” utan apport.
Så var vi givetvis tvungna att arrangera bilden nedan – för Isoldes skull. Trots allt var det
hennes förtjänst samt hennes fågel – den första. Hon var mycket stolt – liksom matte,
och dagen till ära får hon en bit av älgbiff – rå förstås. Fasanen skall inte frysas in…får
hänga och sedan plockas och tillrättas efter danskt recept…detta land som äter fasan
lika ofta, som vi äter kyckling. Receptet kanske hamnar under Kuriosa-fliken på
münstersidan, så småningom.
Inte kan man tro att det är ett år sedan liknande snöbilder togs. Fast skillnad är det. Iso har blivit aningen högre och har mer muskler att tackla med – men tyngdmässigt leder ändå Faust, varför Iso tumlar runt allt emellanåt. Men Ni skulle höra vilken skillnad i ljudnivå! Förra året lektes det tyst – nu låter det som vilda lejon finns i trädgården! Roligt har de och bägge älskar snön. Eftersom både husse och matte fortfarande förflyttar sig med hjälp av kryckor, är vi enormt tacksamma över Faust, som verkligen ser till att Iso får motion – t.o.m. flera gånger dagligen.
Så förekommer dagligen ett litet pass med ”hjärnmotion”, som hon blir riktigt trött av. Vi
tragglar fortfarande med apportering – den där helt utan tuggning, som Ni kan läsa om
nedan. Ordet apport innebär alltmer att munnen öppnas nästan automatiskt och allt
skall tas, från golv eller i luften, oavsett om det är en dummy eller nyckelknippa
eller… …så skall hon snabbt till matte och avlämna. Vi har uteslutit lydnadsmomentet –
att gå runt bakom och sätta sig på vänster sida. På fågelhundsmanér tar vi avlämning
framifrån, men sitta skall man. Det hinner hända mycket bakom ryggen på mig med en varm fågel…så det törs jag inte, ännu i alla fall.
Så har hon löpt färdigt för andra gången. Först på 11:e dygnet ställer hon upp sig, med
vikt svans och tjusig rullning av ryggen. Men sedan varar det t.o.m. 21:a dygnet. Suck,
säger både jag och Faust! Tjuvparning med blandrasvalpar som följd, vill/skall vi inte
ha! Det var länge sedan jag hade en tik, som är så påverkad under sin löpning. Hon är
sig inte alls lik, så då låter vi helt bli att träna någonting. Inte ens maten smakar – hon
som normalt är ett riktigt matvrak. En münstertik var utan ”go” – även under jakt. Likaså har jag haft en
collie, som inte ville något under löpperioden. Alltnog: Nu är Isoldes löp över – och all livlighet är tillbaka.
Hon har hunnit fylla ett år, varpå det blev dags för röntgen – både av höfter och armbågar, vilket är brukligt på denna ras.. Dessa bägge olika röntgen förkortas HD samt ED och står för Hipdysplasi/ höftdysplasi samt Elbowdysplasi. Isolde klarade sig bra HD-röntgen visade sig vara A/A = utmärkta höfter och ED var utmärkt även det (med andra ord u.a. = utan anmärkning; dvs. 0).. Isoldes mor: Svanefjordens Chantal har en helt fantastisk statistik, som jag fått av hennes uppfödare – generation efter generation med röntgade hundar med bra resultat. Isolde har haft besök en helg av ”Frippe”, eftersom hans familj skulle resa bort till Stockholm. Aj, vilken liten dominant dam hon blivit. Eftersom han var alldeles för snäll, på riktigt gentlemannamässigt hanhundsmanér, fick vi rycka in, och favorisera honom ibland. Så långt som att han fick sova i mattes säng sträckte hon sig aldrig, men hon fick finna sig i att Frippe hoppade upp i min tidningsdelares knä. En plats som också normalt är hennes….. Sur som en citron fick hon ligga nedanför.
Vilken speciell ras detta är. Sakta har jag börjat förstå mig på den. Manipulativ så till
vida att hon har många knep för att få sin vilja igenom. ”Matte gick på det igen”…..men
dessa gånger börjar bli allt färre. Vill hon absolut inte, slänger sig Iso på rygg, vilket jag
lärt mig är ren underkastelse. Men inte Iso inte, får hon beröm/kel, då ger hon sig
snabbt iväg ( = utom räckhåll), med glimt i ögat samt skall. Ha-ha, jag lurade matte – igen! Varning för dum matte och för alla snälla vänner……
Vänner finns i hundvärlden – det är gott att ha! Helena med familj, som för övrigt äger
Frippe, skulle ha tre veckors semester. Bara vara hemma och eventuellt bada, om
vädret blev bra. Eftersom jag p.g.a. krämpor varit en sämre hundförare än brukligt,
erbjöd de sig att ta Isolde på sin semester. Och badat har de – varje dag.
Undrar just vad Frippe har tänkt dessa veckor? Hon har terroriserat honom sedan hon var liten valp. Han är ensamhund och van att få odelad uppmärksamhet – jag har allt hört vem som övertagit hans sängplats på nätterna. Ibland har hon i alla fall varit lugn, bildbevis ser Ni nedan.
Frippe är mattes hund, liksom Isolde är min hemma hos oss. Jo, husses knä duger att sitta i, men annars är det enbart matte som gäller. Enligt rapporterna jag fått har Torvald, Helenas man fått en kompis …..Han lär vara en joggande karl, när vanligt folk sover på morgnarna. Men Iso är morgonpigg och har följt med villigt och glatt t.o.m. Här hemma joggas det inte! Husse cyklar däremot med hundarna, så där 3:00 till 4:00 på morgnarna, innan det blir varmt. Isolde har givetvis inte provat denna form av motion ännu. Här håller vi hårt på att allt skall vara färdigutvecklat och hd-röntgat innan man ens tänker den tanken.
Idag är glädjens dag, i alla fall hemma hos oss! Vi skall hämta henne strax, väl
medvetna om att det förpliktar, då hennes stimulanskrav säkert ökat flera steg. Om
Isolde skött sig, och Helena trivts med henne kanske, kanske Iso får följa med till Stabijspecialen i Sälen.
Tusen tack för denna gången!
Idag den 14 april har vi fortfarande två rejäla snövallar framför huset till Isoldes stora förtjusning, hon är den enda i familjen som älskat snön denna vintern. Annars är hon sig inte riktigt lik just nu. Hon har nämligen löpt och inte fått leka med Faust som hon brukar. Många tikar har vi haft – och alltid hanhundar samtidigt – men aldrig har någon "olycka" inträffat. Denna damen kommer vi att få se upp med… Hon har ställt upp sig ovanligt många dygn. Första svansvikning framför trånande Faust skedde på åttonde dygnet. I morgon är det dygn 21, och fortfarande åker svansen villigt till sidan. Huvaligen! Fortfarande är Isolde och jag inte överens vad inkallning beträffar. Om och när hon vill, jag trodde det bara var om taxen man sade: "Kommer kallad men ej strax…." Vi skall ta itu med det på allvar, så fort löpperioden är avslutad! Det är ett löfte.
En liten visit hos 7 veckors kleine münsterländervalpar har vi hunnit med. Fortfarande sitter ränderna kvar – efter 25 år med rasen.
Sista ledigheten , dvs. när Isolde fick vara bara barn, var för två veckor sedan. Helena var här med sin Frippe och hälsade på, och Isolde fick terrorisera honom, precis som hon ville. Han var som vanligt ”för” snäll – men leker inte lika mycket som husses münster Faust. Han är några år äldre, så han tycker hon börjar bli väl barnslig – men han säger inte ifrån! Han beter sig precis som en gentleman skall göra. Inte som ”sura” äldre tikar.
Så har vi varit och hälsat på hos min
favoritfotograf, djurfotografen/filmaren Torun Brate, som var snäll nog att ta några kort….som jag inte fick sätta in på denna hemsida.
Kvaliteten var inte bra nog. Men jag gör det ändå och chansar på att hon förlåter mig, så jag kan få henne att ta fler kort. Helt säker är jag förstås inte, men det får bära eller brista. Jag måste ju passa på, när hon inte är upptagen med att fotografera och filma för
Anders Landin – Förhoppningsvis får vi med henne på årets Sälenspecial!
Så småningom kom orden ”hopp och lek” på gammalt brukshundsmanér – och då blev det bättre fart. Till Torun hade jag låtsat, att jag inte hade tränat alls…och visst stämmer det delvis, då all träning försiggåtts inomhus – snödjupet är förfärligt. Men kontakten mellan mig och Isolde fanns, trots alla djur runt ikring, och på vildkaninerna smög hon, på bästa fågelhundsmanér. Torun blev nöjd…..och om c:a två – tre veckor åker vi dit igen. Dels för att titta på münstervalpar förstås, dels för att se om Isolde och jag gjort ytterligare framsteg!
...men snart törs jag säga: ”bättre och bättre dag för dag”. Eftersom vi fortfarande har
bister kyla och ett snödjup som tydligen slår Norrlands, försiggår all träning inomhus.
Givetvis är jag medveten om att Isolde lyder betydligt bättre med mig så pass nära.
Vi får se hur befäst det verkligen är – när vi kommer ut. Beröm vet hon minsann vad det
är, då viftar inte bara svansen utan hela bakkroppen. Likaså ordet: nej! Det för mig
hårdare ordet ”FY”, sparar jag på tills vidare.
...detta är nog min livs största utmaning. Jag har funderat över hur många hundar jag ”dresserat” – egna samt andras. Taxen har varit den svåraste och bruksraserna (schäfer,
schnauzer samt collie – den sistnämnda möjligtvis apportering som något svår) de lättaste.
Jämför jag fågelhundar har strävhår och korthår varit betydligt lättare än ”min” egen ras:
kleiner münsterländer – men nu inser jag mig själv vara en riktig ”nybörjare”!
…på bordet, eller snarare vi har börjat med inlärning på holländskt vis, som Klaas
tipsade om på Stabij-specialen i år. Massor med talesätt har senaste tiden dykt upp.
Nog har Ni hört ”kvinnans list övergår mannens förstånd”? Hemma hos oss heter
det numera: Isoldes list övergår mattes förstånd. Nog får jag tips och råd från
mina münsterbekanta, men vad hjälper det eller alla utbildningar i världen – jag har aldrig haft en
stabijhoun i huset förut.
Igår hade vi storfrämmande, dvs. en exteriördomare på rasen var på besök.
Isolde visade upp sig från sin charmigaste sida – och bet domaren i händer och byxben,
sådant som jag trodde, hon hade slutat med. Det är dock bra med hundmänniskor – de vet hur de skall handskas med sådant! Så bitstunden varade inte länge! Konstruktionen på lilla damen var till belåtenhet. För dagen fina vinklar och mycket bra benstomme etc. – jag skulle dra ner på maten dock. Lättare sagt än gjort med denna matdrivna lilla dam.
…av en rasfrände. Kayoba’s Casanova alias ”Frippe” har varit här i två dygn.
Eftersom de tvåbenta skulle arbeta tillsammans var det meningen att de fyrbenta skulle roa sig
själva. Stackars Frippe, säger jag! På hanars vis försökte han vara snäll. Han vände bort huvudet, när hon tuggade igenom hans öron – och försökte komma undan genom att krypa under soffor och bord. Isolde visade upp sin värsta terrorsida. När vi äntligen efter ett dygn fick honom att åtminstone morra, slickade hon honom i mungipan – varpå han genast slutade upp, och lilla terroristen kunde fortsätta.
Just nu tycker undertecknad att jakten nästan tar "för" mycket tid - t.ex. med all styckning av älg. Egentligen skulle mer tid ägnas åt valpträning, under deras lättaste inlärnings- period, givetvis på leknivå. Det enda hittills Isolde kan - på valpars vis - är: stanna, sitt samt att matte menar allvar vid ordet "nej". Vid snart tolv veckors ålder var det självklart vad ett färskt älgben betydde: ett eget ägandes byte! Så kom en bild ifrån en duktig kullbroder vid namn Izor - som fint bär en fågel! Oj,oj - nu blir det valpträning nästa vecka!
Jobbigt att ha valp – det hade jag glömt, då det var ett tag sedan. Rumsren? Ja, om jag sköter mig och vaknar när hon vill gå ut på natten. Biter? Ja, just nu ofta med sylvassa tänder, speciellt i byxor samt om vi går i strumplästen. Aptit? Enorm – jag får se upp med att ge godis för ofta. Så har hon hittat en ”egen” proteinkälla, som jag inte rår över… råttor! Vi bor i skogen och till min förtjusning, då jag uppskattar de naturliga egenskaperna från den vilda hunden, som människan ej lyckat förstöra genom ”avel”, studsar hon upp och ner på marken till dess sorken eller råttan kommer upp. Jo, jag har försökt att ta proteintillskottet ifrån henne – speciellt när hon huggit i baken först, varpå råtta låter…
men Isolde låter sig inte luras. Snabbare än jag – in under en gran för att hinna svälja ”maten”. Glänsande päls
har Isolde – undrar just om det beror på kosten?
Efter drygt en vecka i sitt nya hem - full fart! Från försiktiga första dagar har Isoldes sömnbehov minskat - nu är det liv i huset! Leksaker överallt - allt ifrån bollar, tuggknutar till strumpor fyllda med tidningspapper. Idag kom storfrämmande - fotografen på besök trodde knappast sina ögon. Isolde hängde i hennes byxor och kampade - t.o.m. med morrning! Så snart får det "tråkiga" ordet nej introduceras......i alla fall nästa vecka.
Så var det äntligen dags att välkomna den nya familjemedlemmen och hämta Livsgnistans Isolde ifrån Malung. Nu skall vi se om det "går att lära gamla hundar att sitta"? D.v.s. en matte som inte haft annan ras än Münster på över 20 år... En otroligt söt valp, eller hur? Nästan för charmerande för att folk skall förstå att det är en jakthund!
Född 29 juli 2009: S53398/2009 Livsgnistans Isolde e: NHSB2517579 Sikke Fan´E Blommetun
Svanefjordens Chantal kommer ur en kull med sex valpar där fem är
hd-röntgade.
Re- sultatet är två st. A och tre st. B. Detta var tikens andra kull, med fem valpar
(två tikar samt tre hanar). Hennes första kull bestod av sju valpar varav sex är
hd-röntgade:
fyra st. A och två st. B.
![]()
|